کاوش موضوع بستنی
صفحه اصلی
بستنی
بَسْتَنی(در ایران) یا شیریَخ (در افغانستان) یا یَخماس(در تاجیکستان) ، یک دسر منجمد است که معمولاً از شیر یا خامه تهیه میشود و با یک شیرینکننده مانند شکر یا جایگزین آن و ادویههایی مانند کاکائو یا وانیل، یا با میوههایی مانند توتفرنگی یا هلو طعمدار میشود. گاهی رنگهای خوراکی به همراه تثبیتکنندهها به آن افزوده میشود. مخلوط بستنی زیر نقطه انجماد آب خنک میشود و هم زده میشود تا فضاهای هوا در آن ایجاد شود و از تشکیل بلورهای یخ قابل تشخیص جلوگیری شود. همچنین میتوان آن را با هم زدن یک پایه خامهای طعمدار و نیتروژن مایع تهیه کرد. نتیجه یک فوم نرم و نیمهجامد است که در دمای بسیار پایین (زیر ۲ درجه سانتیگراد یا ۳۵ درجه فارنهایت) جامد است و با افزایش دما به راحتی شکل میگیرد.
بستنی ممکن است در ظرفهای مختلف سرو شود، با قاشق خورده شود، یا از مخروطهای خوراکی بستنی که با دست نگهداشته میشود به صورت غذای انگشتی خورده شود. بستنی ممکن است با دسرهای دیگر مانند کیک یا پای سرو شود یا به عنوان مادهای در غذاهای سرد مانند فلوات بستنی، ساندویچ بستنی، میلکشیک و کیکهای بستنی استفاده شود، یا در خوراکیهای پختهشده مانند "بیکد آلاسکا" به کار رود.
بستنی ایتالیایی، "جلاتو" نامیده میشود. "فروزن کاسترد" یک نوع بستنی غنیتر است. "سافت سرو" نرمتر است و اغلب در پارکهای تفریحی و رستورانهای فستفود در ایالات متحده سرو میشود. بستنیهای ساختهشده از جایگزینهای شیر گاو، مانند شیر بز یا گوسفند، یا جایگزینهای شیر (مانند شیر سویا، جو دوسر، بادامهندی، نارگیل، شیر بادام یا توفو) برای افرادی که به لاکتوز حساس هستند، آلرژی به پروتئین لبنی دارند یا گیاهخوار هستند، موجود است. "نایس کریم" موزی یک جایگزین ۱۰۰ درصد میوهای و گیاهی است. ماست منجمد یا "فرویو" مشابه بستنی است اما از ماست ساخته شده و ممکن است چربی کمتری داشته باشد. سوربتها یا شربتهای میوهای بستنی نیستند، اما اغلب در فروشگاههای بستنی یافت میشوند.
معنای نام بستنی از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است. در برخی کشورها، مانند ایالات متحده و بریتانیا، بستنی فقط به نوع خاصی اطلاق میشود و بیشتر دولتها استفاده تجاری از اصطلاحات مختلف را طبق مقادیر نسبی مواد اصلی، به ویژه میزان خامه، تنظیم میکنند. محصولاتی که معیارهای لازم برای نامیدن آنها به عنوان بستنی را ندارند، گاهی به عنوان "دسر لبنی منجمد" نامگذاری میشوند. در کشورهای دیگر، مانند ایتالیا و آرژانتین، یک کلمه برای تمام انواع بستنی استفاده میشود.... بیشتر در ویکی پدیا